Робота в страховій компанії: перспективно та прибутково

Робота в страховій компанії: перспективно та прибутково

Сьогодні в Україні налічується близько 250 страхових компаній, і багато експертів вважають страховий бізнес одним з найперспективніших. У цій галузі можна швидко побудувати кар'єру.

Дуже важливо те, що багато компаній активно набирають молодь без або з мінімальним досвідом роботи, тому що кадрів просто не вистачає. Тож якщо ви молодий спеціаліст, то у вас є всі шанси отримати роботу у страховій компанії.

Страхування — це окрема галузь, яка має свої особливості, про які потрібно знати. Загалом страхування — це «створення грошових фондів, які виплачуються в разі настання несприятливих подій».

Розрізняють такі напрями:

  • страхування ризиків;
  • страхування майна;
  • страхування відповідальності.

В Україні страховий бізнес почав активно розвиватися лише після здобуття незалежності, а точніше вже наприкінці 90-х років. Наразі страховий бізнес в Україні розвивається доволі стрімкими темпами, які можна схарактеризувати як «бум». Робота в страховій компанії стає все більш популярною.

З'являються нові компанії, відбувається активне залучення закордонних інвестицій, приходять іноземні компанії. Звичайною справою стали злиття та об’єднання гравців на ринку, і все це передбачає великі гроші.

Якщо щось із цього у вас є, то ви можете стати хорошим страховим фахівцем і, пропрацювавши рік-півтора на нижчих посадах, перейти потім у «великі начальники», тому що компанії ростуть та управлінців набирають зі вчорашніх молодих страховиків.

Крім необхідних професійних знань (уміння розбиратися у відповідних послугах та умовах страхування) агент, як зазначають представники цього бізнесу, повинен неодмінно бути комунікабельною та стресостійкою людиною.

Але це ще не все. Успіх у цій справі багато в чому залежить і від здатності «виокремити» потенційного клієнта. Досвідчені агенти знають: пропонувати свої послуги всім підряд не можна. Замість укладання угоди та заробляння прибутку можна отримати добру частку негативних емоцій. Страховий агент — це свого роду психолог. Головне його завдання — точно визначити потреби клієнта та надати оптимальні способи розв’язання проблеми

Ким можна працювати у страховій компанії

Найбільш затребуваними є:

  • Страховий агент.
  • Спеціаліст зі страхування.
  • Страховик.
  • Керівники мережі агентів.
  • Консультанти.
  • Топменеджери.

Більшість цих посад можна звести до менеджера страхування. Якщо бути точнішим: людина, яка укладає страхові угоди. Враховуючи ринок, що активно зростає, зараз відчувається гострий дефіцит страхових фахівців.

Авжеж, робота у страховій компанії має свої особливості. По-перше, вам необхідно розумітися на тонкощах страхування. Це досить складна сфера та простору для навчання дуже багато. По-друге, здебільшого робота страховим фахівцем передбачає активну роботу з людьми, відповідно вам потрібно бути трохи психологом і бути готовим до великої кількості спілкування. По-третє, швидше за все вам потрібно буде продавати страхові послуги, що потребує навичок продажу, завзяття та енергійності.

Нехай мене навчать

Через дефіцит кадрів багато великих страхових компаній уже відкрили свої школи з підготовки страхових агентів. Що привабливо — навчання безоплатне. При цьому компанії, які організували курси, не накладають на слухачів жодних зобов'язань. Тобто пройти навчання, що корисно й для кар'єри в суміжних областях, можна абсолютно безоплатно.

Навчання у школі триває не більше тижня. У середньому — три-п'ять днів по 4-5 годин щодня. Вчать, насамперед, розбиратися у страхуванні, «розуміти продукт». Обов'язковим пунктом є вивчення нормативної бази, що регулює страхову діяльність, а також основи документообігу. А ще вчать правильно оформляти договори, грамотно працювати з клієнтами тощо.

Увійти в частку

Заробіток страхового агента в основному складається з комісійних від продажу страхових продуктів. Розмір винагороди залежить від виду страховки та варіюється від 10 % до 25 % суми договору. Наприклад, середня ціна поліса КАСКО для автомобіля, що коштує $20 000, дорівнює $1500. Тобто агент, який продав цей вид страховки, отримає щонайменше $150.

У страхуванні життя комісія залежить ще від терміну дії договору та може досягати 30–50 %. Це при тому, що страхування життя є одним із найдорожчих продуктів. Але й продати таку страховку набагато складніше, ніж поліси найпопулярніших видів ризикового страхування.

У деяких компаніях існує так звана система фінансування агента. Це означає, що за умови виконання плану продажу страховий агент на додаток до комісійних отримує ще й фіксовану ставку — зазвичай від $100 до $300. Як додаткова мотивація також діють різноманітні бонусні програми, заохочення агентів-лідерів продажів тощо.

Але першого місяця роботи новачкові, можливо, не вдасться продати жодного продукту. Натомість вільний графік роботи страхового агента цілком дозволяє йому не залишати основне місце роботи, а заробіток від агентської діяльності розглядати як додатковий.

Діяльність страхового агента може бути як тимчасовим підробітком, так і стартом для кар'єри у страховому бізнесі. Варіантів розвитку може бути кілька. Кар'єрне зростання залежить тільки від особистих амбіцій та здібностей людини. Страховий агент може розраховувати на місце у штаті компанії. А при досягненні певних критеріїв може претендувати на керівну посаду. Скажімо, страховий агент може розраховувати на місце в тому відділі продажів (на відміну від агентів, штатні «продажними» зазвичай працюють із корпоративними клієнтами і проводять угоди на більші суми).

За твердженням страховиків, позиція агента — це ідеальна стартова сходинка для кар'єри у фінансовій сфері. По-перше, тому що великі компанії, особливо з іноземним капіталом, люблять вирощувати власні кадри. По-друге, досвід роботи «у полі» допоможе майбутньому менеджеру краще розуміти потреби ринку та відчувати ситуацію. Щоправда, щоб потрапити до штату контори, фахівцю доведеться щонайменше пів року ефективно попрацювати позаштатно.

До речі, не обов'язково продовжувати кар'єру все в тій же компанії. Хорошому фахівцю будуть раді не тільки у будь-якій страховій компанії, а й у банках. Адже там також є департаменти, робота яких пов'язана зі страхуванням.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Страхування