Освіта в Німеччині

Освіта в Німеччині

І так, чому ж все більше і більше іноземних, в тому числі українських, студентів віддають перевагу отриманню вищої освіти в Німеччині в порівняння з такими флагманами в сфері освіти, як Англія, США, Канада і т. д.?

По-перше, в Німеччині іноземні студенти можуть отримати вищу освіту майже безкоштовно, немає вступних іспитів, а навчатись можна як на німецькій, так і на англійській мовах (навчання на англійській мові – також безкоштовне).

Отже, освіта в Німеччині – доступна, і що не менш важливо – якісна, а самі дипломи високо ціняться не тільки в Європейських країнах, але і в таких країнах, як: Англія, США і Канада (де отримання освіти нашими студентами коштує кругленьку суму).

По-друге, Німеччина зацікавлена в залученні іноземних студентів і утриманні в країні висококваліфікованих і перспективних кадрів в різноманітних галузях науки.

По-третє, уряд Німеччини постійно виділяє великі суми грошей на її вдосконалення.

Таким чином, всі вищенаведені фактори роблять німецьку освіту однією з найдоступніших і найбажаніших в світі!

Німеччина нараховує близько 400 вищих навчальних закладів. ВНЗ Німеччини поділяються на приватні та державні; їх в свою чергу підрозділяють на: університети (Universität), університети прикладних наук (Fachhochschule), технічні університети (Technische Universitaeten), педагогічні університети (Padagogische Hochschulen), теологічні університети (Theological Colleges), академії (Аkademie), адміністративні університети (Verwaltungs-fachhochschulen) и спеціальні ВНЗ мистецтв (Kunsthochschule).

Що стосується тривалості навчання, то навчання на рівень бакалавра в основному складає 3 роки, а на магістра – 1,5-2 роки. Навчальний рік складається з двох семестрів: зимового (жовтень-березень) і літнього (квітень-вересень). Прийом документів на вступ на літній семестр здійснюється до 15 січня, а на зимовий семестр до 15 липня.

Деякі навчальні заклади можуть встановлювати інші терміни прийому документів.

Тим, хто ще не визначився зі своєю майбутньою спеціальність, на допомогу прийдуть спеціальні психологічні тести і тести на проф.орієнтацію, які пропонуються багатьма університетами. Після проходження тесту пропонується перелік спеціальностей, які можуть підійти кандидату.

Чи можуть студенти працювати під час навчання?

Під час навчання студентам дозволяється працювати до 20 годин на тиждень.

Які є шанси працевлаштуватись після завершення навчання в Німеччині?

Після завершення навчання студенти можуть перебувати на території Німеччини з метою працевлаштування протягом 18 місяців.

І так, як же вступити до ВНЗ в Німеччині?

  1. Після закінчення школи або першого курсу університету пройти в Німеччині курс Studienkolleg (зазвичай триває рік).

Studienkolleg (Штудієнколлег) – це спеціалізований центр підготовки іноземних студентів, який зрівнює систему освіти України (та інших країн) і Німеччини (де 12-13 класів). На даному курсі студентів готують по різних напрямках в залежності від вибраної спеціалізації: медицина, технічні науки, бізнес, мистецтво и т. д.⃰

⃰ для зарахування на Штудієнколлег на гуманітарний напрямок, як правило, здається німецька мова, а на технічні спеціальності – німецька мова та математика. По закінченню Штудієнколлега студенти здають екзамен Feststellungsprüfung. Успішна здача екзамену дає Вам право вступати до будь-якого університету на території ФРН.

Feststellungsprüfung – це екзамен по пройдених під час курсу предметах. Екзамен можна перездати один раз через пів року після першої здачі екзамену.

  1. Після закінчення другого курсу українського ВНЗ вступити на перший курс університету в Німеччині без екзаменів!

Інколи студентам все-таки доводиться складати вступні іспити, наприклад, якщо це такі напрямки, як спорт, музика і т.д.

Основними вимогами вступу є:

  • для прямого вступу (після 2-го курсу) – копії атестату про середню освіту/диплома або виписки оцінок із навчального закладу, тест з німецької мови на рівні С1 - Test DaF, DSH, Deutsche Sprachdiplom (або англійської мови IELTS, TOEFL – якщо програма доступна на англійській мові).
  • для вступу після закінчення школи – копії атестату про середню освіту/диплома або виписки оцінок із навчального закладу, німецька мова на уровне B1/B2; успішне закінчення Studienkolleg (успішна здача екзамену Feststellungsprüfung).

Готуйте своїх дітей до вступу у ВНЗ Німеччини заздалегідь!

Відправте їх в табір або на курс вивчення мови в мовну школу. Також є чудова можливість – взяти курс для всієї сім’ї.

Що це дасть Вашій дитині?

Ваша дитина зможе легко адаптуватися до нового середовища; познайомиться з країною, в якій буде навчатися, а також з її багатовіковими традиціями та культурою; вдосконалить знання мови; «зламає» мовний бар’єр; стане впевненішою в собі і самостійною; набуде нових друзів, з якими зможе підтримувати зв'язок багато років.

Що це дасть Вам (батькам)?

Забронювавши курс, Ви зможете чудово відпочити всією сім’єю і в той же час провести час з користю, вдосконаливши мовні навички всієї сім’ї. Ви отримаєте незабутній досвід, неймовірну культурно-розважальну програму, і що найголовніше, особисто познайомитеся з країною, в яку плануєте відправити свою дитину.

Якщо у Вас вже є вища освіта, і Ви хочете вступити до ВНЗ на магістратуру, але у Вас недостатній рівень німецької мови, Ви зможете його підтягнути на академічному курсі при мовній школі.

Таким чином, майже 400 ВНЗ Німеччини готові відчинити Вам свої двері! Почніть «будувати дорогу» у Ваше світле майбутнє просто зараз!

Джерело: http://www.etravel.com.ua/


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта за кордоном Поради абітурієнтам Освіта, наука