7 порад з підготовки до іспиту

7 порад з підготовки до іспиту

Наближається екзаменаційна сесія і проект СтудБаза хоче поділитися з вами своїми думками і хитрощами на тему, як краще готуватися і здавати іспити.

1. Як запам’ятати правило

Найпростіший прийом як поліпшити запам’ятовування правил, це використовуватимнемовірш. Ви напевно пам’ятаєте фразу “Каждый Охотник Желает Знать Где Сидит Фазан” чи “Бісектриса — це така криса, що бігає по полям і ділить площину пополам”. А ось приклад вірша, який допоможе запам’ятати перші 8 знаків числа Пі: “Треба тільки постаратись І запам’ятати все як є: Три, чотирнадцять, п’ятнадцять, Дев’яносто два і шість”. Спробуйте придумати свій варіант.

Як ви напевно пам’ятаєте, пам’ять поділяється на: візуальну, слухову і моторну . Чим більше типів пам’яті ми задіємо при запам’ятовуванні, тим краще. Уявляйте (візуалізуйте) те, про що говориться в правилі, проговоріть його вслух кілька разів, запишіть правило від руки.

2. Як легко запам’ятати прочитане

Швидко перегляньте весь текст, виділіть основні моменти. Потім уважно перечитайте текст, зробіть замальовки на папері. Розбийте текст на блоки і виділіть суть. Зробіть короткий конспект. Обов’язково візуально уявляйте все, про що говориться в тексті. Візуальні образи, особливо якщо вони викликають емоції, запам’ятовуються краще.

Далі слід повторити прочитане (можна по конспекту) і бажано через певні проміжки часу. Згідно кривої забування Еббінгауза оптимальні інтервали для повторень складають: 20 хвилин, 24 години, на 4-й день, на 7-й день і т.д. Ця методика називається “Інтервальні повторення” і вона дуже важлива для закріплення інформації в довготривалій пам’яті.

3. Як швидко запам’ятати цифри та дати

Досить закодувати цифру або дату в певний візуальний образ і зв’язати його з подією або іншою інформацією. Наприклад, цифри можна закодувати за допомогою образів: 1 — олівець, 2 — лебідь, 3 — терка, 4 — стілець, 5 — долоня і т.д. Рік можна уявити, наприклад, образом людини: 45 — Гітлер, 90 — Горбачов і т.д.

Тепер потрібно з’єднати придуманий образ для дати або цифри з потрібною нам інформацією за допомогою уяви, для цього є безліч мнемотехнік . Одна з найпопулярніших, метод Цицерона або метод локації: виділяємо послідовність добре знайомих нам місць (в приміщенні або на вулиці), і далі розміщуємо послідовно на місцевості наші образи. На іспиті відтворюємо в уяві ту ж послідовність. Наш мозок краще пристосований для запам’ятовування візуальної інформації і місцевості, ніж точних даних і формул.

4. Як запам’ятати іноземні слова

Підбираємо слово схоже за звучанням на те, яке хочемо вивчити. І з’єднуємо два образи в одну картинку або історію. Наприклад: “pillow — подушка = Пиляємо пилкою подушку” в уяві, або “tree — дерево = уявляємо Три дерева”. Обов’язково промовляємо слово кілька разів вслух і пишемо (можна подумки) від руки.

Не забуваємо про інтервальні повторення! Для тих хто хоче підняти вивчення нових слів на якісно новий рівень є безкоштовний додаток Anki під Android, iOS та інші платформи, який дозволяє вчасно повторювати слова.

5. Як економити час

Якщо є можливість купити готові контрольні чи курсові, то краще так і вчинити. Час витрачений, на збір інформації (пошук і копіювання з інтернету, будемо чесні), краще витратити на повторення матеріалу. Ваші роботи, в кінцевому рахунку, все одно будуть припадати пилом в архіві.

Крім того, готові роботи можна отримати моментально і обійдуться вони значно дешевше написаних на замовлення.

6. Як підготуватися до іспиту

Вчити що-небудь за ніч до іспиту — погана ідея. Перед іспитом найкраще добре виспатися. Швидко повторити матеріал краще зранку, недосип навіть декількох годин веде до значного зниження працездатності нашої пам’яті і до погіршення концентрації.

Для ефективної роботи мозку йому потрібно “паливо” — глюкоза. Тому за годину до іспиту радимо випити склянку води і з’їсти 100г чорного шоколаду (обов’язково чорного).

7. Як здавати іспит

Необхідно зберігати спокій. Коли ми нервуємо ми часто забуваємо навіть те, що добре пам’ятали. При необхідності можете випити заспокійливий чай з меліси або валеріани.

Якщо ви відчуваєте в собі сили, йдіть останнім. Першими добре йти відстаючим і трієчникам. Викладач зі свіжими силами не буде «завалювати» їх відразу і ставити двійки, а спробує “витягнути знання”. А от відмінникам краще здавати в кінці, коли викладач буде мучитися думкою: а чи є в цій групі той, кому я зможу поставити нормальну оцінку?

Сервіс СтудБаза бажає вам удачі на екзаменах, сподіваємось наші поради будуть для вас корисними.

Джерело: studbase.com


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Освіта, наука