День прав людини у вашій школі

День прав людини у вашій школі

Концепція Нової української школи передбачає, серед іншого, розвиток громадянських компетентностей в учнівства. Про одну із форм забезпечення виховання цієї компетентності ми розкажемо у цій публікації.

Усе частіше ми чуємо словосполучення «права людини» — із телевізора, від чиновників, зустрічаємо в документах із вимогою впровадити відповідні курси у школі. Однак нав'язування обов'язку поважати чи дотримуватися прав людини це своєрідний оксиморон. Адже поваги до прав людини, як свідчить практика демократичних країн, слід вчитися, зокрема через практикування і проведення освітніх заходів.

Так, затвердження і поступове впровадження в Україні нових Державних стандартів початкової та базової середньої освіти, складником яких є громадянська освіта і права людини зокрема, свідчить про значний поступ: відтепер права людини є обов’язковою складовою шкільної програми вже з першого класу. Проте швидких змін у розумінні та ставленні до прав людини можна очікувати лише після якнайширшого їх впровадження не лише у програми і шкільні підручники, а й у повсякденне життя школи і те, які знакові дати і події відзначають у її стінах і як це відбувається.

Так, щороку 10 грудня у школах України відзначають День прав людини, встановлений Організацією Об’єднаних Націй з нагоди ухвалення Загальної декларації прав людини. У багатьох школах із цього приводу проводять дні чи навіть тижні прав людини. Проте подеколи «святкування» Дня прав людини більше схоже на меморіальні події далекого (радянського) минулого, або є формальним приводом 45 хвилин поговорити про обов'язки учнів та учениць. Проте багато освітніх закладів в Україні шукають нові форми саме відзначення цієї важливої події — Дня прав людини.

Серед цьогорічних варіантів слід окремо відзначити розроблений Організацією Об’єднаних Націй урок про права людини, з матеріалами щодо якого можна ознайомитися на сайті EdEra — «Знаю права і змінюю світ».

Крім того, ось вже понад 10 років поспіль в Україні з нагоди Дня прав людини проводиться Марафон написання листів від правозахисного руху Amnesty International. Це найбільша у світі правозахисна акція, що відбувається одночасно в десятках країн. 

Щороку в рамках Марафону написання листів ми пропонуємо всім небайдужим підтримати людей із різних куточків світу, чиї права зазнають порушень, кого незаконно переслідують і ув’язнюють, чию гідність принижують.  

Марафон — це простий та ефективний спосіб в рамках уроку, чи навіть серії уроків, не лише обговорити різні аспекти прав людини і, зокрема, їх порушень. Такий формат дає чудову можливість перейти від знаннєвого компоненту освіти, до розвитку емпатії та діяльнісного компоненту: у рамках заходу діти ознайомлюються з реальними історіями людей, які борються за свої права та права інших, діти співпереживають та, власне, мають змогу діяти — написати листа, намалювати листівку зі словами підтримки героям та героїням Марафону. 

За результатами Марафонів щороку збираються мільйони листів зі всього світу, які змінюють долі людей: героїв і героїнь Марафону, яких незаконно заарештовано, звільнюють із-за ґрат, закони, що порушують права людини, змінюють чи скасовують, ті, хто потребує захисту держави, отримують його.

Права людини — це, на жаль, не даність, яка існує, — це постійна освіта та боротьба з несправедливістю, яка існує довкола. Після жахіть, яке пережило людство у часи Другої світової війни, і тих страждань, яких ми зазнаємо зараз, саме права людини є тим спільним знаменником, який може примирити усіх. 

Шкільна атмосфера, як зазначено у Всесвітній програмі з освіти у сфері прав людини, розробленій ООН, повинна базуватися на принципах поваги до гідності і прав людини. Відзначення важливих дат у такий спосіб, який дає змогу учнівству проявити свої таланти, емпатію, який не фальсифікує справжній зміст таких дат, — одна із запорук побудови демократичного та інклюзивного простору у школі.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука Юриспруденція