Як стати рекрутером

Як стати рекрутером

Дізнайтеся про курси підготовки рекрутерів — що вивчають під час навчання.

Для того, щоб почати свою кар’єру як рекрутер, достатньо пройти спеціалізовані курси й отримати необхідні для роботи знання та навички.

Рекрутер повинен знати, уміти та розбиратись у наступних аспектах професії:

Специфіка роботи рекрутером. Це особливості процесу рекрутингу при різних підходах до найму та в різних типах компаній. Наприклад, рекрутингом для компанії може займатися внутрішній або зовнішній спеціаліст.

Якщо рекрутер є штатним працівником, він дотичний до реалізації поточних бізнес-проєктів, повністю залучений до корпоративної культури, формування HR-бренду компанії і має максимальну поінформованість про потреби в персоналі, проблеми найму або причини плинності кадрів саме у цій організації, а також має повне уявлення про наявний внутрішній кадровий резерв персоналу.

Звичайно, не кожна компанія може дозволити собі (або не має потреби) тримати штатну позицію рекрутера (або і кілька рекрутерів). Тому досить часто підприємства надають перевагу аутсорсингу, коли замовляють найм персоналу рекрутинговому агенству. Для компанії плюсом такого підходу може бути те, що у професійних агенціях є спеціалізовані рекрутери, тобто такі, які спеціалізуються з найму конкретних спеціалістів (it-фахівців, медичного персоналу, домашнього персоналу, творчих спеціальностей і т.д.) і, як правило, вже є наявна кадрова база, яка допоможе закрити вакансії у короткі терміни.

Як щось середнє між внутрішнім та зовнішнім рекрутингом можна виділити роботу рекрутера в аутстафі, коли компанія залучає зовнішніх рекрутерів у свою команду як «в оренду».

Профіль вакансії. Будь-який рекрутер повинен розуміти, для чого потрібен і як правильно скласти профіль посади.

Профіль вакансії — це «портрет» ідеального кандидата на вакансію у цю конкретну компанію, з описом усіх вимог, знань, умінь та якостей спеціаліста, який оптимально підходить для даної позиції, яку потрібно закрити. За визначених критеріях і підбирають кандидатів.

Компетенції рекрутера. Майбутній рекрутер повинен розвивати в собі ключові  професійні компетенції (софт скіли — soft skills):

  • комунікабельність, уміння пояснювати та переконувати;
  • високий рівень стресостійкості;
  • здатність до самоорганізації;
  • аналітичні здібності;
  • креативне мислення;
  • толерантність до інших та позитивне відношення до людей.

Види мотивації та як формуються мотиваційні підходи і заходи.

Мотивація — важливий чинник, згідно з яким кандидат обирає ту чи іншу посаду, колектив, компанію та надалі демонструє той чи інший рівень ефективності. Без знання мотивації кандидатів і чи співпадає вона з мотивацією компанії, рекрутер не зможе підібрати якісного працівника.

Джерела пошуку кандидатів. Для кожної категорії спеціалістів існують свої продуктивні джерела та канали, де краще розміщувати інформацію про вакансію, шукати «свого ідеального» кандидата. Рекрутер повинен розуміти різницю між цими джерелами та технологіями пошуку різних позицій — від офіціантів до ТОП-менеджменту, від помічника керівника до програміста мобільних додатків і т.д.

Проведення інтерв’ю. Будь-який відбір починається з первинного інтерв’ю з кандидатами. Для багатьох вакансій часто передбачено кілька етапів співбесід та різних типів інтерв’ю. Якісний рекрутер повинен освоїти технології проведення основних видів: інтерв’ю за компетенціями, кейс-інтерв’ю, групове інтерв’ю та ін. У кожному з видів важливо правильно підібрати питання, розподілити час спілкування з кандидатом та правильно зафіксувати відповіді/результати.

Як підготувати працівника до виходу на роботу. Фінальний етап підбору потрібного працівника, після якого починається не менш важливий етап випробувального терміну для обох сторін, — компанії та нового члена колективу чи проєкту.

Усі ці етапи роботи рекрутера ми розглядаємо протягом навчання на курсах рекрутерів. Якщо вам цікаво працювати з людьми і освоїти цю професію, звертайтесь до менеджера навчальної студії Тренд, щоб записатись на перше пробне заняття:

[відкрити контакти](067) 186-46-05 — telegram, [відкрити контакти](063) 467-34-65 — viber.

Курси рекрутингу проводять наші викладачі із солідним досвідом роботи в цій сфері. Тому ви дізнаєтесь, як безпосередньо на практиці реалізуються ті чи інші підходи найму працівників в українських та закордонних компаніях.

Більш розширене коло питань, яке охоплює не лише підбір, а і роботу з наявними працівниками компанії, впровадження мотиваційних заходів та формування корпоративної культури — на курсі HR-менеджера.

Запрошуємо на навчання всіх охочих!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Онлайн курси Профорієнтація Управління персоналом, адаптація та розвиток