Дизайнер одягу. Де отримати професію?

Дизайнер одягу. Де отримати професію?

Фахівців швейної справи легко впізнати за оригінальним одягом, який вони змінюють досить часто, і особливою стильністю, яку випромінюють. Навряд чи вираз «чоботар без чобіт» доречний у цьому випадку.

Загально про спеціальність дизайнера читайте у статті Дизайн: все про спеціальність 022.

Не багато випускників професійних коледжів у сфері швейної справи хотіли б присвятити вибраній справі все життя. Але набуті навички: естетичне чуття, художній смак, творча уява успішно використовуються в інших сферах життя.

В Україні, і, зокрема, в Києві є чимало навчальних закладів — раніше вони іменувалися ПТУ, — де можна вивчитися на швачку, кравця, закрійника. Наприклад, Київське вище професійне училище технологій дизайну одягу, Мистецький коледж імені Сальвадора Далі.

Багато людей, які не знаються на швейній справі, плутають професії швачки та кравця. Для знавців це питання професійної гордості, адже кравці є більш кваліфікованими фахівцями і в невеликих швейних фірмах часто виконують функції закрійника і навіть модельєра. Вибираючи навчальний заклад, необхідно обов'язково поцікавитися яких фахівців вони готують і де проходить практика: в ательє, в салонах або на швейних фабриках. Якщо потрібно просто навчитися шити, щоб швидше заробляти гроші або мати «запасну» професію, не плануючи робити кар'єру в цій сфері, можливо достатньо свідоцтва про кваліфікаційний рівень професії швачки. Але тим, у кого далекоглядні плани, обов'язково потрібно вивчати індивідуальне пошиття. Причому однакову увагу приділятиме як теорії, так і практиці. У майбутньому дизайнерам однаково у нагоді стане як естетика, матеріалознавство, так і технологія пошиття та обладнання.

Втім, останнім часом у багатьох великих ательє та салонах індивідуального пошиття успішно застосовується конвеєрна система роботи: формуються бригади кравців, у яких кожен відповідає за свою ділянку роботи. Така схема роботи забезпечує вищу продуктивність праці, проте професіонали втрачають кваліфікацію. Щоб реалізувати себе повною мірою добрим фахівцям доводиться брати замовлення додому, виступаючи як модельєром, так і закрійником, або освоювати інший щабель у швейній справі — професію модельєра.

До речі, не завжди потрібно розпочинати своє навчання з професійного коледжу. Тим, хто добре шиє (практика завдяки журналу «Бурда», хороша підготовка у школі чи просто талант) варто розпочинати навчання з професії закрійника. Її можна отримати знову-таки у професійному коледжі чи просто закінчити курси. А паралельно всерйоз замислюватися: куди піти вчитися, щоби стати модельєром. Втім, зараз заведено говорити «дизайнером».

Вибір навчального закладу

Безумовно, Київський національний університет технологій та дизайну — поза конкуренцією. Цей іменитий державний виш випустив багато не менш іменитих випускників. Тим, хто хоче поповнити їхні лави, знову ж таки потрібно звертати увагу як на теорію, так і на практику. Часто вчитися на дизайнера йдуть ті, хто абсолютно не має знань математики, геометрії і не вивчав навіть креслення. Адже дані знання у цій професії дуже доречні. Щоб не переучуватись, важливо вибрати правильний факультет. Якщо в планах стати неодмінно дизайнером-модельєром і в майбутньому навіть відкрити своє ательє, звичайно, потрібно штурмувати факультет дизайну, спеціалізації: «Мистецьке моделювання», «Дизайн одягу», «Текстильний дизайн». Якщо ж просто цікавить робота в легкій промисловості, можна готуватися до вступу на менш престижні факультети, де менший конкурс, а навчання не менш якісне: технологічний, хімічний та економічний факультети.

У Києві є також інші навчальні заклади: Київський державний інститут декоративно-ужиткового мистецтва та дизайну, Інститут дизайну — навчальний заклад при Товаристві дизайнерів України. У будь-якому випадку потрібно бути готовим до того, що навіть маючи диплом іменитого вишу, деякий час доведеться попрацювати звичайною швачкою чи кравцем у якомусь салоні, набити руку, обростаючи клієнтами. Чим більше клієнтів, тим краще. Саме вони виштовхнули нагору всіх нині знаменитих дизайнерів.

До речі, нині дуже великі можливості для відкриття своєї справи та своєї торгової марки, що пояснюється затребуваністю ринку одягу «від кутюр» місцевого значення. Люди втомилися від речових ринків та однотипного одягу. З іншого боку, у цьому напрямі з кожним роком зростатиме конкуренція.

На думку дизайнерів, встоять ті, хто вкладатиме чималі гроші у своє навчання: навчання у іменитих вишах, які готують дизайнерів в Італії, Франції, Іспанії, стажування за кордоном, поїздки на конференції, семінари, участь у конкурсах. Швейна справа в нашій країні стає все більш престижною та перспективною. Робота в цьому напрямку надає безліч можливостей для творчої реалізації, кар'єрного зростання та перспективи працювати «на себе». Все залежить виключно від ентузіазму та закоханості у свою справу.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Дизайн, творчість