Як навчитися водити автомобіль

Як навчитися водити автомобіль

Пам'ятаєте анекдот: «Машину купив - водити машину не купиш?». Це дійсно так. Якщо автомобіль є, доведеться навчитися ним керувати. Інакше транспорт назавжди залишиться у гаражі чи на стоянці.

Хто навчить водити машину?

У більшості сімей є власний автомобіль. Багато хто намагається купити свою машину, як тільки починає самостійне життя. А коли з'являється перспектива сісти за кермо, виникає запитання: хто навчить керувати автомобілем? Багатьом здається, що це справа зовсім нескладна, і навчити водінню може тато, чоловік, брат, друг чи подруга. Декому справді вдається отримати від близької людини потрібні знання і далі вдосконалювати свою навичку самостійно. Але більшість з тих, хто довіряє своє навчання близьким, швидко розчаровується, не отримавши очікуваного результату та витративши нерви. Це не дивно: не кожен, хто давно і добре водить машину, може передати свої знання іншій людині. Задумайтеся: адже ми впевнені, що вчити англійської має професійний викладач, на йогу ходимо займатися з інструктором, у тренажерному залі займаємося з тренером... Чому ж навчання водінню — справі, пов'язаній зі стресом і ризиками — ми готові довірити тим, хто не вміє вчити?

Навчання водінню: правильний підхід

Оптимально брати уроки водіння у професійного інструктора. Якщо ви вже маєте невеликий досвід водіння, можливо, інструктор дозволить вам починати заняття одразу в місті, тим більше якщо навчальна машина з автоматичною коробкою передач. Але якщо ви ніколи не водили машину і навіть не уявляєте, як це робити, тим більше якщо машина на «механіці», заняття почнуться на закритому навчальному майданчику.

Як же вчать водити з нуля?

  • Звучить банально, але спочатку учню пояснюють, де що у машині. Якщо це автомобіль з механічною коробкою передач, певний час йде на знайомство з дією педалі зчеплення і розташуванням передач.
  • Якщо заняття проводяться на «механіці», учень якийсь час навчається рушати з місця на автомобілі. Вже коли ця навичка освоєна, інструктор виїжджає з учнем у місто, починаючи рух вулицями без інтенсивного трафіку.
  • Професійний інструктор проводить заняття на автомобілі із дубльованими педалями. Якщо учень «задумався», інструктор вчасно натисне на педаль гальма. Він також має дубльовану педаль зчеплення, за допомогою якої інструктор може «допомогти» учневі у складній ситуації або проконтролювати, чи відпустив учень педаль. Дубльовані педалі є і в автомобілях на «автоматі» наявність «других педалей» є обов'язковою умовою навчання, особливо якщо потрібно почати вивчати водіння з нуля.
  • Професійний інструктор з водіння знає, як пояснювати, і готовий до того, що учень не відразу розуміє новий матеріал та освоює нову навичку. У всякому разі, це стосується добрих інструкторів.
  • На закритому майданчику зазвичай проводять мінімум занять. В основному уроки водіння проходять у місті, оскільки саме в міських умовах майбутньому водієві належить керувати автомобілем самостійно.
  • У всіх інструкторів різний підхід до навчання, але сучасні умови диктують необхідність практично відразу навчати не лише «їхати вперед», а й паркуватися, рухатися у заторах та «попадати» у свій ряд без дорожньої розмітки.

Яким має бути хороший інструктор з водіння?

Ці рекомендації стосуються не тільки тих, хто вже має посвідчення водія, але не водить машину та шукає інструктора для приватних занять, а й тих, хто тільки починає займатися з інструктором в автошколі.

  1. Хороший інструктор з водіння має бути пунктуальним та акуратним.
  2. Професійний інструктор ще й досвідчений психолог. Він не «тисне», якщо відчуває, що вам страшно чи щось не виходить. І вже в жодному разі не відмовлятиме вам у вашому проханні проробити якийсь маневр або проїхати складне місце на маршруті ще раз.
  3. Для професійного інструктора неприпустимі такі «гріхи», як кричати на учнів, говорити ученицям, що «їхнє місце на кухні» і водити вони не здатні, а також інші образливі та принизливі висловлювання.
  4. Відмінна риса хорошого інструктора терпіння та розуміння, що на оволодіння навичкою водіння вам потрібен час.

«Автомат» чи «механіка»?

Багато хто перед початком навчання задається питанням, на якій машині краще вчитися водити: з механічною або автоматичною коробкою передач? Вчитися на «механіці» доцільно лише в тому випадку, якщо у вас вже є автомобіль з МКПП і вам потрібно водити саме його. Якщо ви плануєте купувати машину з АКПП або є її власником, не витрачайте сил і часу на «подолання» механічної коробки. В Україні вважається, що спочатку треба навчитися водінню на «механіці», а потім можна керувати «автоматом». А в деяких європейських країнах, навіть там, де «механіка» все ще популярніша за «автомат», вважають цілком нормальним освоїти водіння на машині з АКПП, відчути габарити автомобіля, вільно почуватися в дорожньому русі, а вже потім, за необхідності, навчитися користуватися механічною коробкою.

Як вибрати інструктора з водіння?

Автоінструктори надають приватні послуги, навчаючи водінню тих, хто вже має права водія, але невпевнено водить, а також хоче отримати додаткові заняття з паркування або водіння в поганих погодних умовах, відновити навички водіння. Інформацію про інструкторів можна знайти на різних сайтах, на дошках оголошень. Знайти інструкторів можна і у автошколах. Важливі критерії вибору: вам має підходити час та місце занять; займатися оптимально не менше 60 хвилин протягом заняття, краще 90 хвилин. Як правило, всі інструктори можуть знайти час і для подвійних занять по дві або три години. Навіть якщо оплата занять «оптом» вам вигідна, спершу сплатіть одне заняття, щоб познайомитися з інструктором та зрозуміти, наскільки комфортно вам з ним займатиметься. Якщо щось не влаштовує і вирішити проблему не вдається, краще звернутися до іншого інструктора, щоб займатися з комфортом і дійсно отримати потрібний результат.

Успіхів, та хорошого вам інструктора!


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука Транспорт, автобізнес