Професія кондитер: усе, що потрібно знати й трохи більше

Професія кондитер: усе, що потрібно знати й трохи більше

Кондитер — це майстер з власним почерком і стилем. Якщо ви справді талановиті, через якийсь час ви зробите собі ім'я. Клієнти захочуть замовляти саме ваші торти. Тому ви зможете відкрити свій ресторан, кафе чи студію.

Ця спеціальність знаходиться на перетині кулінарії та мистецтва. Вона вимагає не лише великої кількості навичок та знань, а ще й наявності художнього смаку, креативного мислення та, звичайно ж, таланту. Водночас професія кондитер дуже відрізняється від того, що ви про неї знаєте. За останнє десятиліття вона дуже змінилася.

Що потрібно для того, щоб стати кондитером

Теорія

Спершу необхідно попрацювати з психологією. Ви вмієте пекти смачні торти? Окей, ви — хороша домогосподарка, але ще не кондитер. Щоб опанувати професію, потрібно на якийсь час забути про практику і серйозно зайнятися теорією. Для початку — вивчити хімію та фізику. Щоб розуміти, які процеси лежать в основі. Потім переходити на складніший етап — вивчати біологію та історію. Перша наука потрібна для розуміння, що таке смак та аромат, як вони формуються. Які речовини містяться в різних продуктах, що відбувається при їх змішуванні та нагріванні. А друга — для розуміння тих спроб та помилок, які зробило людство на шляху до сучасності. Ви повинні знати, що пекли кондитери в Середньовіччя або у Новий Час, і чому саме це. Які були в них інгредієнти? До речі, математика також потрібна. Особливо арифметика, щоб можна було в голові (не братися ж за калькулятор, коли руки в тісті) розраховувати складні пропорції.

Страшно? Адже ми попереджали, що треба буде змінювати свою психологію.

Основи

Яким би талановитим ви себе не відчували, та без профільної освіти не обійтись. Так-так, того самого кулінарного коледжу чи профтехучилища. Це єдине місце у нашій країні, де є можливість навчатися на своїх помилках. І де викладають основи професії. У крайньому разі, якщо ви просто неймовірно талановиті, можна обмежитися курсами. Але краще цього не робити, а здобути повноцінну професійну освіту. До речі, роботодавець уважно вчитуватиметься у ваш диплом, адже тут цінується освіченість.

Друга освіта

Ще одна гірка правда — вам потрібно стрибнути вище за голову. У сучасному світі є інтернет, місце, де зібрано мільйони рецептів. Кожен другий — з детальним описом. Кожен третій — з картинками та коментарями. Кожен п'ятий — із покроковим навчанням у форматі відеоролика. При такій кількості матеріалу в мережі ви зможете з легкістю навчитися пекти, якщо будете докладати зусиль.

Доступні не лише рецепти, а й інгредієнти. Будь-хто сьогодні може без особливих зусиль дістати найекзотичніші фрукти, рідкісні прянощі або професійні компоненти. Такі як мастика, барвники або присипки. Тому щоб стати хорошим кондитером, ви повинні ще мати талант художника. Бажано здобути ще й художню освіту, хоча б початкову. Щоб вміти малювати на торті не гірше, ніж це роблять школярі, які займаються стріт-артом та розписують графіті стіни вашого будинку.

Куди піти працювати

Кафе-кондитерські

Профільні заклади громадського харчування зустрічаються вже не лише в обласних центрах, а й у районних. Вони гостро потребують хороших фахівців. Звичайно, на посаду шеф-кухаря вас одразу навряд чи візьмуть. Але і без роботи ви не залишитеся. Доведеться щодня працювати над більш-менш однаковим асортиментом і час від часу готувати складні торти на замовлення.

Зарплата у вас буде трохи вищою, ніж у рядового кухаря в ресторані аналогічного класу. Її рівень залежить здебільшого від кількості населення в місті, де ви працюєте. У Києві, Дніпрі, Одесі чи Львові можете розраховувати на доволі пристойну суму, навіть на своєму першому робочому місці. Але і на побутові потреби, наприклад, на оренду житла, у вас теж витрачатиметься значна частина коштів.

Ресторани

Пристойні заклади працюють лише в найбільших містах та їх околицях. У кожному престижному ресторані є кондитер. Це єдина людина на кухні, яка в робочих питаннях не підкоряється шеф-кухарю. Лише в адміністративних. Загалом у нього власне господарство. У великих закладах кондитеру іноді навіть наймають особистого помічника. Почати кар'єру з посади помічника — чудовий варіант. Ви продовжите своє навчання, але вже отримуватимете за це гроші.

Кондитер у ресторані — це гарна, високооплачувана робота. Але головне навіть це не. Ви матимете повну свободу для творчості — зможете вигадувати нові страви, вводити їх у меню та спостерігати за реакцією досвідчених гурманів.

Студії, що пропонують торти на замовлення

Найскладніша робота тут. Студіям доводиться конкурувати буквально з усіма — від приватних кондитерів і до тих самих ресторанів. Тому тут на вас чекають максимальні вимоги, продовжений робочий годинник і чудова можливість проявити свої таланти. Клієнтів багато і побажання у них різні. Вам доведеться малювати, ліпити, викладати на тортах найвигадливіші візерунки, малюнки й навіть скульптури. Складно уявити, що на вас чекає, поки не почнете.

Зарплата залежить від ваших талантів (згодом у вас з'являться персональні фанати, які роблять регулярні замовлення) та іміджу студії. У хороших місцях можна заробити пристойні гроші, благо, вони мають регулярний потік замовлень.

Власний бізнес

Кондитер — це майстер зі своїм почерком, стилем. Якщо ви справді талановиті, через якийсь час ви зробите собі ім'я. Клієнти захочуть замовляти саме ваші торти. Тому ви зможете відкрити свій ресторан, кафе чи студію.

Дякуємо за матеріали — nonpareil.ua


Коментарі

1
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити
Кудря Есма, 26.09.2022, 19:40

Очень полезная информация, Я как раз только в 7 класс перешла и физику с химией только начала учить


Залишити коментар

Інші статті в категорії Нерухомість Освіта, наука Охорона, безпека Робота для студентів, початок кар'єри Робота і кар'єра, ділова етика, психологія Робота вдома Секретаріат, діловодство