Як стати масажистом: усе, що треба знати тим, хто планує опанувати цю професію

Як стати масажистом: усе, що треба знати тим, хто планує опанувати цю професію

«Хочу стати масажистом!» Із цієї думки багато хто починає нову для себе кар’єру, яка реально може принести непогані доходи, здобути повну незалежність від керівництва й навіть стати улюбленою справою життя. Але одного бажання тут замало.

Щоб стати хорошим, а значить затребуваним фахівцем, потрібні певні знання та практичні навички. І при цьому не важливо, чи плануєте ви робити масаж своїм рідним чи налаштовані опанувати нову професію. То що має знати та вміти досвідчений фахівець і як ним стати? Які плюси та мінуси в цій професії? Чи можна добре заробляти, якщо працювати масажистом? Намагатимемось знайти відповіді на ці запитання.

Масажист: що це за професія

Масажист — це людина, яка спеціалізується на різних техніках масажу. За допомогою розтирань, натискань руками та інших способів поверхневого механічного впливу на ті чи інші частини тіла він здатен позбавити низки проблем зі здоров’ям, покращити загальне самопочуття, зняти психоемоційну та фізичну напругу, розслабити.

Здебільшого такий фахівець має медичну освіту, але останнім часом ситуація почала змінюватися. З’явилися спеціалізовані курси, де навчають різних технік масажу. Тут студенти самі обирають для себе програму залежно від цілей: навчитися робити масаж для себе або отримати нову професію. Під час навчання вони здобувають достатні знання та практичні навички, а по завершенню — сертифікат, що дає право займатися масажем на професійному рівні (за умови, що студент обрав та пройшов відповідний курс).

Основні види масажу

Існує 4 основні категорії масажу:

  • Лікувальний. Використовують, щоб усунути наслідки різних травм, прискорити процес відновлення, допомогти позбутися низки захворювань. Роблять його точково: на пошкодженій ділянці тіла та на прилеглій до нього області.
  • Спортивний. Його мета — підготувати спортсмена до досягнення максимальних результатів під час змагань або зняти напругу після інтенсивних навантажень, які призвели до перевтоми чи надмірної втоми м’язів. Сприяє максимально швидкому відновленню організму.
  • Дитячий. Проводять дітям при різних патологіях, зокрема відхиленнях психосоматичного розвитку, зниженому або, навпаки, підвищеному тонусі м’язів, при вроджених вивихах та інших захворюваннях.
  • Косметичний. Його метою є покращення стану шкіри: обличчя, області шиї та декольте, рук. Використовують, щоб усунути дефекти відкритих ділянок тіла, викликаних віковими змінами організму. До цієї категорії також належить антицелюлітний масаж, спрямований на підвищення пружності шкіри, усунення підшкірних відкладень у ділянці сідниць, стегон.

Під час навчання студент може вибрати один або кілька напрямів.

Переваги та недоліки професії масажиста

Професія масажиста має чимало переваг. Ось лише основні з них:

  • Досить суттєвий та стабільний дохід. Хороший масажист завжди буде мати попит. Це той випадок, коли кажуть, що професія в руках. Орієнтовна вартість сеансу класичного масажу у Києві — 700 грн. На початку кар’єри ціна, звичайно, буде нижчою. Далі все залежить від старанності. Більше завантаження — вищий дохід. Як показує практика, навіть масажист-початківець за місяць може заробити 15–20 тисяч гривень. Досвідченіші майстри заробляють мінімум у 2 рази вище при середньому навантаженні 3–4 людини на день.
  • Можливість індивідуального робочого графіка. Масажист сам обирає, де він працюватиме. Можна відкрити власний кабінет або влаштуватися до спеціалізованих центрів, клінік і навіть працювати вдома. Фахівець сам вибудовує свій робочий графік навіть при роботі в салоні.
  • Висока популярність. Масажист — одна з найбільш необхідних професій сучасності. Такий фахівець сьогодні є у штаті будь-якої клініки, медичного центру, салону краси, фітнес-залу, сауни, санаторію, і не лише в межах України, а й у всьому світі.

Не варто забувати й про те, що хороший фахівець просто зобов’язаний любити свою роботу. А значить, що ви не просто будете отримувати задоволення від своєї професійної діяльності, допомагати людям набути здоров’я та красу, але й непогано та стабільно заробляти при цьому.

Водночас поруч із перевагами є й моменти, про які треба знати до того, як розпочинати свою кар’єру масажиста. Тільки зваживши всі «за» і «проти», ви зможете відповісти на запитання: «Чи хочу я опанувати цю професію».

Серед недоліків професії масажиста варто виділити:

  • Висока конкуренція на ринку. Новачку не завжди вдається швидко вийти на високий дохід. Потрібен час і наполегливість. Але потім усе окупається з лишком. До хорошого фахівця запис йде не те, що на тижні наперед, а й на місяці.
  • Робота стоячи. Практично весь робочий день масажист проводить на ногах, що не може не вплинути на самопочуття. До вечора можуть з’являтися набряки, тяжкість і біль у ногах. Це фізично виснажлива робота.
  • Розвиток професійних захворювань. На це також впливають умови роботи: на ногах, зі зігнутою спиною плюс зусилля рук. У результаті спина, пальці, плечі, зап’ястя перетворюються на «проблемні» області. Запобігти серйозним захворюванням допоможе правильно складений графік робочого дня, помірні заняття спортом, правильне збалансоване харчування.

Де можна опанувати професію масажиста

Професію «масажист» може здобути не лише людина з медичною освітою, а й кожен, хто вирішить спробувати себе на новій ниві. У цьому допоможуть спеціалізовані курси. Головне — усвідомлюйте те, що за 2–3 заняття ви не засвоїте всі тонкощі професії, чим закликають у рекламних оголошеннях. За такий короткий час можна вдосконалити наявні техніки, але не стати фахівцем з нуля.

Не вийде опанувати професію і за книгами чи інструкціями з інтернет-сайтів, YouTube-каналів. Так, за належної старанності ви отримаєте знання й навіть певні навички, якщо чітко дотримуватиметеся рекомендацій. Але, по-перше, без практики під контролем досвідченого викладача — це все суха теорія, яка не працює. По-друге, диплом про здобуту освіту все ж таки потрібен, без нього буде складно влаштуватися на роботу в салон, клініку, сауну, зал.

Домашнє навчання — варіант для тих, хто хотів би навчитися робити легкий масаж для розслаблення, наприклад, своєму партнеру. У жодному разі «книжкові» знання не можна застосовувати на практиці на дітях, людях, які страждають на захворювання хребта. Неправильні маніпуляції пов’язані з дуже високим ризиком для здоров’я.

Отже, перший крок до початку кар’єри — професійне навчання. Віддайте перевагу надійним та перевіреним часом школам масажу. Почитайте про них відгуки на різних ресурсах, завітайте до школи, познайомтеся з викладачами, поспілкуйтеся зі студентами, які там навчаються. Так ви отримаєте повну картину щодо надійності та відповідальності організації, зможете визначити, чи підходять ці курси саме вам.

Жителям Києва свої послуги пропонує школа масажу Massage Club, яка вже понад 12 років має вузьку спеціалізацію та відома своїм авторським підходом: 90 % навчання — це практика. Усі теоретичні навички, які ви отримуєте, відразу відпрацьовуються під наглядом досвідчених викладачів.

Дізнайтесь деталі навчання, тривалість курсів, програми та вартість телефоном або залиште заявку на сайті школи.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука