Архітектор - одна з найдавніших і найбільш затребуваних професій

Архітектор - одна з найдавніших і найбільш затребуваних професій

Все, що оточує нас, їх справа: храми, фасади будинків, сквери і паркові зони з монументальними композиціями, фонтанами, «альпійських» гірками, багаті на пошуки площі торгових центрів. Архітектори створюють міста, дають життя вічності.

Шпилі, вілли, котеджі одними руками

Мабуть, у кожному місті серед архітектурних пам'яток є оригінальні композиції, які викликають інтерес, дивують своєю помпезністю, вишуканістю або офіційної строгістю. І не знайти людину, яку б не підкорювали склепіння арок, мости з давніми фрагментами, вежі і, звичайно, купола, яким приписують магічні властивості. Краса і функціональність архітектури - це не тільки естетика, але і запорука комфортного способу життя.

Напевно, саме бажання відтворити той чи інший архітектурний ансамбль у мініатюрі або, надихнути, придумати щось своє, лягло в основу тенденції заміського котеджного будівництва. В останні роки воно значно зміцнилося. А це, як розумієте, ще один напрям діяльності, новий «фронт» робіт для архітекторів.

Крім попиту на професійних проектувальників, в столиці росте попит і на дизайнерів. Тому часто і архітектори-одиночки та майстерні беруть дизайнерські замовлення - це теж частина роботи. І, якщо раніше вартість авторської дизайн-розробки для середньостатистичного гаманця була непідйомною, то тепер ситуація змінилася. Потенціал дизайнерского ринку в столиці становить близько 6-7 тис. клієнтів на рік. У середньому, в Києві авторський дизайн оцінюється в 1500 у.о. По Україні в цілому - в межах 1000 у.о.

Дизайнер і архітектор - професії різні, але близькі та сумісні. Тому в контексті ці види діяльності вживаються в одному «ключі».

Про методи та форми

Заробіток, ступінь творчої реалізації, умови та режим праці безпосередньо залежать від уподобань архітектора - структури та форми роботи. У кожного варіанту - свої плюси й мінуси. Ринок праці не обмежує претендентів, кожен вибирає для себе, тому представляємо організаційну характеристику можливих кооперацій. Перш за все, зупинимося на одиночці, творцеві, які називають себе вільними художниками. Вони віддані справі і практично весь свій час віддають роботі, самостійно «коптять» над замовленнями. Одиночки переважно займаються проектами особняків, невеликих об'єктів соціальної інфраструктури, дизайном інтер'єрів. Як правило, у такому форматі замовлення виконуються в більш лояльно часовому режимі.

«Самотні вовки» затребувані на ринку праці, мають власну клієнтську базу, але працювати поодинці небезпечно. Вільні художники не захищені в юридичному плані. Договори з замовниками складаються без дотримання всіх формальностей, або не складаються зовсім. Відстоювати інтереси виконавців замовлень нікому. Для врегулювання відносин з замовником архітектори об'єднуються в вільні бригади (ВБ), наймаючи юристів для захисту своїх прав. Ще одна передумова консолідації - неможливість впоратися із замовленнями самостійно. Співробітництво в рамках ВБ відображає інтереси всіх сторін, але рідко буває довгостроковим.

Ще одна можливість об'єднання талантів, спрямована на підвищення ефективності та систематизації роботи, - створення спеціалізованої студії. Така кооперація дозволяє заощадити на оренді приміщення та оргтехніки, а також бухгалтерії та малим офісному персонал. Кожен архітектор працює «сам по собі»: шукає замовників, обирає проекти, проводить зустрічі, а замовлення, з якими не справляється, пропонує колегам. Стабільного керівника у таких об'єднаннях немає - архітектори рівнозначні в своїх функціях.

Наступна форма - майстерня. Вона більш формалізована, може бути уламком колишнього проектного інституту, або - новоутворення. Пошук, контакти з замовниками - тільки через керівника майстерні. Це стосується всього функціонування, в т. ч. і розподілу фінансових потоків. Може співпрацювати із суміжними організаціями, наприклад, будівельними чи дизайнерськими. Організаційно-правової аналог - «ЗАТ», «АТЗТ».

Вище майстерні в організаційній ієрархії - цивільний проектний інститут. Ця форма орієнтована на значно більшу кількість замовлень і більш серйозні проекти. Керують ПІ архітектор і його заступники, основна виробнича одиниця - майстерня (як підрозділ). Організація включає суміжні структури, завдяки чому може подужати весь цикл проектування. Така замкнута система більш «бюрократична», але зате значно полегшує «життя» замовнику, оскільки має узгодження. Самі архітектори визнають: в держінституті, як і в держмайстернях, зарплати значно нижче, проекти реалізуються повільніше, але зате роботу можна назвати стабільною.

Схожі за структурою і функцій промислові проектні інститути.

Камені спотикання

Гордо називатися архітекторами в Україні хочуть, як і раніше, багато хто, ця спеціальність широко популярна. Але через проблеми з відводом землі та відсутність чіткого механізму її купівлі-продажу, багато інвесторів з близького і далекого зарубіжжя після двох-, трьохрічних розробок відмовляються від реалізації проектів. Це дуже «б'є» по місцевим архітекторам, які займалися проектуванням, готували презентаційні матеріали, працювали над обґрунтуваннями. До цього ж блоку проблем можна віднести періодичні перебої з фінансуванням державних замовлень. А в деяких великих містах України по сей день немає сучасних генеральних планів розвитку, що значно гальмує забудову і заважає реалізації багатьох проектів.

В цілому ж, як стверджують фахівці, поле діяльності у вітчизняних архітекторів широке. Вони нині в ціні. До того ж, основна маса замовлень припадає на місцеві приватні компанії.

Вимоги до посади

До числа основних вимог до архітекторів можна віднести:

  • во (архітектор);
  • знання комп'ютерних програм excel, word, autocad, arhicad;
  • досвід роботи від 2 років;
  • знання нормативної документації та процесів погоджень;
  • вік - від 22 до 50;
  • комунікабельність;
  • дипломатичність;
  • мобільність;
  • енергійність.

До того ж, для якісної роботи архітектору необхідно мати юридичну, економічну, нормативно-правову та менеджерських підготовку. Володіти знаннями за вказаним напрямком в повному обсязі, звичайно, необов'язково, достатньо галузевих курсів і знань, придбаних на практиці, а також профільних юридичних документів, до яких при необхідності можна звернутися.

І про оплату

Рівень оплати праці архітекторів залежить від обсягів і форми роботи. Дипломованим фахівцям з мінімальним досвідом (1-2 роки), які не брали участі в серйозних проектах і мають вузьку спеціалізацію, що роботодавці пропонують від 400 до 600 у.о. Фахівці ж вищого класу, які мають досвід роботи головним архітектором проекту і гарну репутацію в архітектурних ділових колах, що володіють знаннями спеціальних програм, основ стандартизації, сертифікації та патентування, узгоджувальних процедур, можуть розраховувати на 1100 у.о. і вище.

Епілог

Отже, архітектор - не лише творець, але і «технар», і програміст, і «законник». Люди, які стали на цей творчий шлях, мріють будувати палаци, а в реальності планують житлові будинки та магазини. Студентам архітектурних факультетів та інститутів кажуть: «Одного таланту для майбутнього архітектора недостатньо, необхідно ще й працьовитість,« уміння посадити себе на клей »(сидіти ночами над кресленнями)!» Натхнення - незмінний супутник творчості, але справжній майстер, як відомо, повинен уміти працювати і без натхнення.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Будівництво, архітектура