7 основних відмінностей польської системи освіти від української

7 основних відмінностей польської системи освіти від української

Не дивлячись на те, що Україна і Польща — сусідні держави, відмінностей між системами освіти в обох країнах більш ніж достатньо. Особливо це відчувають студенти з українським дипломом бакалавра, які приїхали до Польщі за ступенем магістра, дипломом європейського зразку. Розглянемо ж основні відмінності між системами двох країн.

  1. Перше, що дивує студентів, — це те, що навчальний рік розпочинається 1 жовтня, а не звично для нас у вересні. Це подовжує літні канікули ще на місяць, дає студенту більше часу на відпочинок, подорожі або заробіток на оплату за наступний рік навчання.
  2. Друге, що цікавить студентів — це сесії. Система відрізняється від нашої, оскільки всі дисципліни умовно діляться на лекції й семінари. Семінари студент здає ще до сесії, а лекції — під час неї. В основному студенти пишуть тексти, усний іспит складається вкрай рідко.
  3. Наявність загальної електронної системи USOS. Кожен польський студент має свій аккаунт в даній системі, де вказані всі його дані, дисципліни, що вивчаються, прізвища викладачів з контактами, розклад занять, оцінки за сесію, і ще багато іншого. В аккаунті навіть є імена всіх одногрупників з контактами.
  4. Які предмети вивчати — вирішує студент, а не деканат. Всі дисципліни діляться на обов'язкові — їх змінити не можна, а також дисципліни «на вибір». Які обрати предмети з останньої групи, вирішує тільки студент.
  5. Лояльне ставлення викладача до студентів, до відвідування. Польські викладачі зазвичай на першому ж занятті оголошують, скільки пар може пропустити студент, дають свої контакти для зворотного зв'язку, раптом у молодої людини виникне запитання, щось трапиться і він не зможе відвідувати заняття. Як бачимо відносини між студентами й викладачами побудовані на принципах рівності. Тут цінують час і працю обох.
  6. Навчання в Польщі передбачає написання наукової роботи вже з першого курсу. Ще на початку навчання студент обирає собі керівника роботи («промотора»), з яким він регулярно зустрічається, обговорює тему, вибирає літературу, методи дослідження, тощо. Загалом, з першого курсу він пише наукову роботу, яку буде в кінці навчання захищати.
  7. Різдвяні, Великодні канікули. Оскільки поляки — віруючий народ, то найзначніші католицькі свята вони відзначають масштабно на державному рівні. Так на час Різдва, Великодня в навчальних закладах роблять невеликі канікули, щоб всі могли відпочити, провести добре час у колі сім'ї.

Звичайно ж, польська система освіти — не ідеальна. Але є в неї істотні плюси — це повага до студента, розуміння його інтересів, цінування його роботи, часу.

Джерело: www.osvitapol.info


Коментарі

1
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити
вiталiй, 04.12.2017, 18:41

дуже дякую вам . цiкаво


Залишити коментар

Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Освіта, наука Освіта за кордоном