Як вдало написати мотиваційний лист до університету

Як вдало написати мотиваційний лист до університету

Вступ до вищого навчального закладу тягне за собою чимало турбот: іспити, співбесіди, і складання мотиваційного листа-есе. Саме про останній ми сьогодні і поговоримо.

Оскільки його надання є обов’язковим і одним з вирішальних факторів відбору абітурієнтів до нашої програми «Агрокебети».
Для чого це потрібно? Таким чином ми даємо вступникові можливість виділитися серед інших кандидатів, продемонструвати, наскільки йому цікава аграрна сфера та як він хоче в ній розвиватися. При цьому, не важливо яка спеціальність була отримана до цього, наша мета - відібрати кращих, цілеспрямованих фахівців і допомогти їм долучитися до агробізнесу і досягти в ньому успіху.

Що таке «мотиваційний лист»

Мотиваційний лист - це есе, в якому абітурієнт розповідає про те, чому він хоче потрапити саме до цього навчального закладу, чим йому цікава дана спеціальність і ким він себе бачить в подальшому. Головна мета такого листа - показати комісії, що ти гідний цього місця більше, аніж інші.
Зазвичай, таке есе має певну структуру, дотримуючись якої Вам буде легше його писати, а комісії - легше перевіряти його. Головними частинами тексту є вступ і висновок. Все, що буде в основній частині, можна впорядковувати за власним баченням, однак найчастіше використовується наступна послідовність:

  1. Вступ.
  2. Кар'єрні прагнення, на основі яких ви обрали саме цю програму.
  3. Кар'єрний план. Тут напишіть, чого хочете досягти, отримавши диплом вузу.
  4. Навички, знання, особистісні якості, які можуть допомогти вам досягти успіху в обраній сфері.
  5. Як ця навчальна програма допоможе розвинути ваші якості. Цей пункт плавно випливає з попереднього.
  6. Висновок.

Для комісії програми «Агрокебети» важливо знати, що людина дійсно зацікавлена в своєму розвитку як аграрного бізнесмена, менеджера. Не секрет, що в цій сфері люди мають високий рівень заробітної плати, проте у більшості немає профільної освіти. Дипломовані фахівці в аграрному секторі дуже цінуються, саме тому даний напрямок в освіті зараз вважається одним з найперспективніших.
З загальною інформацією розібралися, тепер розглянемо деякі пункти мотиваційного листа більш детально.

Як правильно описати свої кар'єрні цілі

Тут слід враховувати один важливий момент: чим старше абітурієнт і чим вище рівень його освіти, тим більш детальним повинен бути даний пункт. У цьому розділі варто відповісти на такі питання: Чим приваблює галузь? В яких компаніях хотілося б працювати (і чому)? Якщо ваша підсумкова мета - відкрити власний бізнес, то потрібно розповісти, чим вас приваблює підприємницька діяльність.
Розписувати свої цілі на 15 років вперед не потрібно, достатньо охопити доступні для огляду 5-7 років, але зробити це більш детально. Що стосується самих цілей, то бажано враховувати наступні моменти:

  • Вони повинні бути амбітними, але при цьому якомога більш реалістичними;
  • Родзинкою буде якщо професійні цілі поєднуються з вашими життєвими;
  • Цілі мають бути максимально конкретними, уникайте загальних фраз і розмитих формулювань.

Якщо Ви чіткого плану не маєте, то можна вказати, що, вступивши на дану програму навчання, розібравшись з усіма аспектами більш детально, ви його продумає в процесі.

Що і яким чином варто розповісти про себе

Одна з головних цілей програми «Агрокебети» - розвиток студента як особистості, покращення його лідерських якостей, вміння вести переговори та інших навичок, необхідних у бізнесі. Тому нашій комісії буде цікаво дізнатися більше інформації про Вас, Ваші життєві пріоритети та прагнення. В блоці-самопрезентації можна описати наступне:

  • Бажано згадати ті якості, які потрібні для досягнення успіху в обраній сфері, і порівняти їх зі своїми (очевидно, з позитивного боку). Використання прикладів з власного досвіду дуже навіть вітається;
  • Виділіть свої позитивні загальнолюдські якості. Знову-таки, не соромтеся вживати реальні приклади;
  • Вкажіть свої хобі, особливо якщо вони якось допоможуть вам у професійному розвитку;
  • Важливим моментом є згадка тих якостей, у розвитку яких ви дуже зацікавлені, шляхом навчання в даній програмі;
  • Спробуйте знайти баланс між самозамилуванням і об'єктивністю. Та слід пам’ятати: в жодному випадку не принижуйте свої досягнення.

Вибирати позитивні якості, які включаєте в есе, можна наступним чином: спочатку складіть великий список, додайте всі можливі варіанти; потім ретельно проаналізуйте і залиште в ньому 4-6 пунктів, які представляють вас щонайкраще.

Які помилки найчастіше роблять при написанні мотиваційних листів

Фахівці одного з найбільших університетів США Cornell University провели цікаве дослідження, щодо виявлення найпоширеніших помилок при написанні даного виду есе. В результаті були виявлені наступні моменти:

  • Надто неприродня подача і занадто багато самомилування;
  • Часте використання заїжджених, узагальнених фраз;
  • Досягнення, розміщені сухим списком. Такий список можна скласти для себе, щоб відібрати кращі варіанти. В самому листі все повинно мати більш приваблий та розгорнутий вигляд.
  • Часте застосування жаргонних висловів;
  • Помилки в правописі (орфографія, граматика);
  • Занадто довгі та закручені речення. Тут слід враховувати, що ті, хто перевірятиме листа, за день читає велику кількість таких листів, відповідно, подача повинна бути якомога більш комфортною для читання.

Сподіваємося, що поради від наших фахівців допоможуть вам в написанні есе, яке з перших слів зацікавить та потрапить в саме серце відбіркової комісії.
Аграрний сектор зараз в пошуках якісних кадрів, натомість пропонуючи високу заробітну плату і шикорі перспективи професійного розвитку. Ми запрошуємо до навчання в «Агрокебетах», тому що саме тут: жодних вікових обмежень, менторський супровід, більше практики і менше теорії, потужний викладацький склад!
Отримати більш детальну інформацію про умови вступу, а також подати заявку на реєстрацію, ви можете на офіційному сайті «Агрокебети».

Готуєтесь до вступу у заклад вищої освіти? Подивіться інструкцію зі вступу, щоб бути готовими до всіх нюансів та випробувань вступної кампанії.

Джерело: agrokebety.com


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам