5 прийомів розвинути критичне мислення у дитини

5 прийомів розвинути критичне мислення у дитини

Інформаційний простір сьогодні дуже переповнений зайвою інформацією і важливо навчитися швидко її фільтрувати. Тому розвиваємо критичне мислення! У статті є декілька практичних прийомів.

Ми не можемо на 100% знати, які із сьогоднішніх професій залишаться в майбутньому, але точно усвідомлюємо, які навички будуть необхідні людям впродовж століть.

Ці так звані soft skills потрібно розвивати з самого малечку, адже вони допоможуть дітям адаптуватися в житті та знаходити вихід з будь-якої ситуації.

Практичний психолог в Креативній Міжнародній Дитячій Школі (КМДШ) Олена Маркова впевнена, що критичне мислення - одна з топових компетенцій, необхідних для досягнення успіху, тому в КМДШ цьому приділяють так багато уваги.

Інформаційний простір сьогодні дуже переповнений зайвою інформацією і важливо навчитися швидко її фільтрувати. Тому розвиваємо критичне мислення! Ось декілька практичних прийомів, які використовують у КМДШ на курсі «Я-особистість»:

1. Обираємо інформацію з різних джерел, надаємо дитині правдиві та вигадані факти.

На перший погляд, це дуже просте завдання. Але насправді для його вирішення необхідно ретельне вивчення кожної деталі, послідовне зіставлення фактів, критичне та логічне мислення.

За допомогою такої вправи у дітей формується навик відсортовування та фільтрації інформації. У майбутньому вже доросла та сформована особистість при конкретних ситуаціях буде обирати тільки необхідні інформаційні джерела.

2. Дебати – діти діляться на команди, обирають тему для дискусії та кожна команда захищає свою точку зору, підкріплюючи її чіткими фактами та аргументами.

Це чудовий спосіб для розвитку критичного мислення та й взагалі особистості. Аргументація своєї позиції, психологічний контроль і вміння зчитувати стан опонента – такі вправи дуже корисні, адже сприяють швидкому навчанню, вмінню якісно обробляти матеріал, аналізувати джерела та готувати контраргументи.

3. Ділові або рольові ігри «Визнач, хто це зробив?»

Потрібно змоделювати ситуації, де кожен учасник зможе приміряти на себе різні ролі. Дуже добре, коли вправа супроводжується якимось загадками, коли герой повинен шукати підказки, звертаючи увагу на поведінку інших учасників гри; або читати між рядків, знаходити зачіпки у словах, що несуть інше смислове навантаження.

4. Дати дитині можливість зайнятися тим, що цікавить і драйвить, наприклад організувати стартпап.

Перший етап: думаємо над ідеєю, шукаємо можливість її реалізації, складаємо план.

Другий етап: вивчаємо ринок, підраховуємо витрати та прибуток; прогнозуємо період, за який бізнес почне приносити прибуток; і, звичайно, добре пропрацьовуємо ризики.

Третій етап – спроба реалізувати пілотний проект у міні-масштабах. Такий досвід максимально наближений до реальних умов, є потужним стимулом для розвитку критичного мислення.

5. Настільні ігри - Монополія, Бенг, Таємниці слідства, Цитаделі. Головна мета цих ігор – подивитися на ситуацію стратегічно, тренування швидкої реакції, вміння передбачити можливі варіанти розвитку подій, аналіз.

Дуже важливо сформувати у підлітків розуміння, чому необхідно володіти навичкою критичного мислення, а потім активно працювати над її розвитком. В КМДШ застосовують дуже багато прийомів, щоб допомогти учням зростати особистостями, здатними творити своє майбутнє.

Вже у вересні 2020 – відкриття школи на Осокорках (Дніпровська набережна, 14). Дізнатися більше можна за посиланням.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука