Що таке внутрішній світ школи та чому батькам треба звертати на це увагу

Що таке внутрішній світ школи та чому батькам треба звертати на це увагу

На перший погляд, нескладна справа – обрати школу для дитини. Але, як показує досвід багатьох батьків, якщо не до кінця зануритися в це питання, то потім можна зіткнутися з несподіванками. Як тоді обирати?

Батьки учня Креативної Міжнародної Дитячої Школи (КМДШ) – Роман та Надія Педченки – діляться власним досвідом вибору школи, виділяють власні критерії хорошого закладу та дають декілька порад.

Як обирали школу, які були сумніви

Для нас було важливо, щоб школа мала досвід, була сталою та мала кваліфікованих педагогів. Педагогів, які не лише можуть дати знання, а й розвивати у школярів ключові компетенції.

Ми працюємо в сфері фінансів, права, управління бізнесом та персоналом. На своєму досвіді переконались, що критичне мислення – це одна з ключових компетенцій, що дозволяє працювати та знаходити рішення в різних ситуаціях. Не завжди 2+2=4. Особливо в ситуаціях, де передбачена постійна комунікація з людьми. Як говорять, «два юристи – три позиції».

Чітка позиція, вміння приймати складні та зважені рішення базується саме на застосуванні критичного мислення.

Звісно, важливу роль при виборі школи відіграє репутація, відгуки, як школа ставиться до свого персоналу. Адже найголовніше в будь-якому колективі – це його працівники. І, якщо працівники отримують моральне та матеріальне задоволення від своєї справи, пишаються тим, що роблять – це круто, і це відображається на навчальному процесі.

Чому вирішили змінити попередню школу

Насправді, через дуже поширену сьогодні проблему. Це проблема батьків, дітей та вчителів – булінг. В нашому випадку у відносинами між дітьми. Ми вважаємо, що в цьому питанні кожна школа повинна мати чітку позицію та стратегію протидії. Якщо це все не контролюється, не виконується, то обов’язково настане момент хаосу, з яким дуже складно та інколи неможливо впоратися. У нашій школі КМДШ розроблена та впроваджується Антибулінгова політика, тут приділяють увагу цьому питанню.

На що звертали увагу при виборі школи

Обов’язково на мету школи, внутрішній світ, особливості взаємодії між вчителями та учнями, на те, що дає школа окрім знань. Нас цікавило, чи розвиває школа компетенції, чи може дитина реалізовувати свої ідеї, чи відчуває захищеність.

Дуже важливо, щоб в школі були цінності. Але не просто існували декларативно, а впроваджувалися в навчальний процес. Щоб школа жила ними.

Необхідно вчити дітей цінувати та поважати оточуючих. Коли вони підростуть, то завдяки цій якості будуть легше знаходити спільну мову з іншими, будуть бачити в своїх колегах особистостей, вмітимуть якісно комунікувати. Адже жоден найкращий станок і жодна програма нічого не варта без людей.

Які зміни відбулися в дитини

Хоче йти в школу. Одного разу син сказав: «Мамо, я лише два тижні у цій школі, а вже такий креативний». Тут є свобода для дітей, сину цікаво. Він в захваті від додаткових предметів, таких як робототехніка, фінансова грамотність. Помітили, що у нього з’являється багато ідей і він не боїться їх озвучувати, став більш вільно та впевнено себе почувати. Йому подобається, що в школі можна невпинно фонтанувати ідеями.

Син вас надихає своїми ідеями, пропозиціями щодо вирішення якихось питань, можливо навіть робочих?

Звичайно. Він в постійному процесі розробки ідей для стартапів. Постійно вигадує якісь фантастичні системи розумного дому. Наразі перейшов на проектування та архітектуру. На платформі майнкрафт робить об’ємне планування з підбором матеріалів. Можливо, в найближчому майбутньому побачимо нового архітектора, або проджект-менеджера.

Його ідеї та деякі пропозиції мають право на життя та можуть втілюватись при проектуванні будинку-мрії.

Часто дискутуєте з сином на теми, які він проходив у школі?

Дискусії, цікаві діалоги та відстоювання своєї точки зору стало для нашої сім’ї вже звичним процесом. «Я так думаю, так вважаю, мені розповіли, я вивчив, а знаєте, що…». Кожен день щось нове – програмування, робототехніка, математика.

Як ви вважаєте, яких помилок допускають батьки при виборі школи

Одна з головних помилок полягає в тому, що батьки звертають увагу тільки на зовнішній вигляд школи. Якщо скрізь дуже гарно, значить правильна школа. Це звісно важливо, але не в першу чергу.Окрім зовнішньої картинки є ще внутрішній світ школи. От перед вступом саме ним в першу чергу треба цікавитись.

Декілька порад батькам, що знаходяться в пошуку школи для своїх дітей. Як обирати?

Дізнатися якомога більше інформації про те, як діти взаємодіють між собою та з викладачами; як школа реагує на якісь критичні моменти; які є правила для дітей, додаткові предмети та можливості. Чудово, коли школа організована таким чином, що дитина може тут максимально розкриватися та розвивати свої таланти.

До речі, ми як батьки відмітили для себе, що школа повинна бути великою. Чому? Це також впливає на соціалізацію дитини: молодші школярі можуть спостерігати за старшими, а ті в свою чергу, допомагати молодшим. Коли школа велика, дитина тоді вчиться комунікувати з більшою кількістю дітей, в більшому просторі.

І наостанок – шукайте школу, де дитина буде не просто отримувати знання, а де її навчать правильно їх застосовувати.

У вересні – відкриття шкіл КМДШ:
– Київ – на Осокорках, Дніпровська набережна, 14. Зареєструватися на вступ можна за посиланням.
– Львів – в районі Нового Львова, вул. Угорська, 14. Зареєструватися на вступ можна за посиланням.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука