Репетиторство в Україні: ціни та тенденції 2021 року

Репетиторство в Україні: ціни та тенденції 2021 року

Вимушене дотримання карантинних обмежень та необхідність самостійного засвоєння шкільного чи вузівського матеріалу спровокувало стрімке зростання попиту на послуги репетиторів.

Вимушене дотримання карантинних обмежень та необхідність самостійного засвоєння шкільного чи вузівського матеріалу спровокувало стрімке зростання попиту на послуги репетиторів.

При цьому новими клієнтами таких фахівців найчастіше стають саме школярі та студенти, адже перерви в навчанні негативно впливають на успішність, а самостійно засвоїти новий матеріал — далеко не всім під силу.

Крім школярів та студентів за допомогою до професіоналів також звертаються й дорослі, яким необхідно заповнити прогалини або ж поглибити знання з конкретних предметів, наприклад, вищої математики чи англійської мови.

Довгоочікуване закордонне відрядження чи пропозиція нової крутої посади, можливість вступити на бюджет в омріяний ВНЗ або ж тривала відсутність на уроках з будь-яких причин — все це є вагомими аргументами для пошуку кваліфікованого репетитора з потрібних предметів та безпосереднього початку самого навчання. Серед найбільш активних учнів фахівці відокремлюють людей, що сконцентровані на саморозвитку та вдосконаленні вже наявних знань і навичок.

 Люди, що сидять по той бік монітора…

Бажання ділитися цікавою інформацією, захоплюючими фактами й важливими секретами успішного засвоєння нових знань набагато сильніше, коли їх одержувачі щиро зацікавлені, уважно слухають і активно беруть участь в дискусіях.

Йдеться про репетиторів. Адже багато кваліфікованих фахівців залишились без роботи, а можливість заробляти приватними уроками — один з кращих варіантів. Залишається лише знайти «своїх» учнів, для яких нові знання будуть корисними й цікавими.

З іншого боку вже спостерігається чітка конкуренція між такими фахівцями, що готові навчити, підготувати до ЗНО та іспитів, допомогти заповнити прогалини в знаннях. Причому серед таких репетиторів все частіше можна зустріти не лише викладачів, але й студентів старших курсів. Вартість однієї години занять з математики в середньому складає 185 грн. Для ефективного підвищення рівня англійської мови доведеться витратити в середньому 175 грн. за урок. 

У процесі знайомства дуже важливо враховувати поняття «години», оскільки в одного репетитора це буде повних 60 хвилин активної роботи з учнем, а в іншого — всього 45. 

Цікаво, що переважна більшість українців готова витрачати в місяць до 1000-2000 грн на послуги репетитора. 16,5% опитаних клієнтів BUKI витрачають навіть більше — до 3000 грн. Майже 10% стверджують, що охоче витратять на репетитора більше 3000 грн. в місяць. 

Крутий репетитор — хто він?

Визначившись з предметами, які потрібно підтягнути й краще засвоїти, можна переходити до пошуку відповідного помічника в цій справі. Вибрати репетитора допоможе інструкція. З огляду на сьогоднішні характерні обмеження і можливість навчатися онлайн, такий критерій, як місцеперебування репетитора і проведення уроків, став не таким важливим, як:

  • вартість занять і приблизна ціна за весь курс навчання;
  • досвід репетитора в роботі з молодшими школярами або ж, навпаки, вже підготовленими спеціалістами;
  • графік занять, який можна було б втиснути між зустрічами й шкільними уроками або ж іншими справами учня;
  • рівень освіти і його відповідність запитам потенційних учнів.

Не варто залишати без уваги також і особисті якості репетитора (те, як він веде бесіду під час знайомства), а також відгуки про його роботу від інших учнів. Протягом навчання комфортно повинно бути обом сторонам, саме тому на максимальний результат можна розраховувати тільки зі «своїм» наставником.

Як правило, всі рішення і відповіді стають чіткими й зрозумілими вже після першого уроку. Тільки так можна відчути, наскільки легко репетитору й учневі працювати разом. 

Онлайн чи офлайн: що кому ближче.

Логічно, що обмеження, обумовлені поширенням пандемії, внесли свої корективи в методи проведення уроків. Це підтверджує статистика найбільшого репетиторського сервісу BUKI — якщо раніше через засоби зв’язку воліли займатися лише 25 % користувачів, то зараз цей показник перевищує 50%.

Уже під час першого спілкування важливо завчасно погодити відповідну онлайн-платформу для проведення зустрічей, наприклад, Zoom, Skype або ж Hangouts. Друге важливе питання стосується формату надання домашніх завдань і контролю їх виконання. Програма занять повинна бути індивідуально розробленою для кожного учня, з обов’язковим врахуванням вже наявного рівня знань учня, а також поставлених перед ним цілей. Обов’язковою умовою для подальшої роботи є чітке узгодження розмірів та регулярності проведення оплат за заняття.

Перше заняття, як офлайн, так і в режимі онлайн, проводиться в більш невимушеній легкій формі, але з чітким настроєм на подальшу ефективну співпрацю.

Чим вигідний урок «через монітор» для обох учасників?

Професійний підхід до організації та проведення індивідуальних онлайн-уроків робить їх гідною альтернативою повноцінному загальноосвітньому процесу з отриманням хороших результатів у вигляді засвоєних знань та набутих навичок.

Такий варіант навчання вагомо економить час, оскільки не потрібно добиратися на зустріч, а також дозволяє опрацювати більше цікавого і корисного матеріалу. При цьому кожен з учасників відчуває себе максимально комфортно у своїй звичних умовах й краще концентрується саме на засвоєнні матеріалу.

Ще одне важливе питання в сьогоднішніх реаліях життєдіяльності суспільства — максимальна безпека і мінімізація ризику розповсюдження небезпечних вірусних інфекцій. Особливо це важливо для дітей та людей старшого віку.

Треба знати, де його шукати…

Стрімке зростання попиту на приватні уроки спровокувало активність в самостійному пошуку репетиторів, а також зумовило  розвиток спеціальних онлайн-сервісів та платформ. Сьогодні репетитора можна знайти не тільки в школі або за рекомендаціями друзів, а й за допомогою спеціалізованих сервісів, наприклад BUKI.

Перевага репетиторських сервісів полягає перш за все в можливості вивчити наявні численні пропозиції за рівнем викладання предметів, ознайомитися з графіками проведення занять, а також їх фактичною вартості. При цьому у кожного викладача вже є свій рейтинг та відгуки інших клієнтів, що також допоможе з вибором. Таким чином, кожен може знайти репетитора згідно з власними потребами та гаманцем. 

А по знайомству — не варіант?

В процесі освоєння шкільної програми, як правило, учні та батьки спочатку намагаються звернутися до шкільного вчителя та домовитися про додаткові заняття. Крім цього багато хто воліє спочатку розпитати знайомих і почути відгуки, а потім вже просити номер телефону.

Якщо ж варіанти з особистими переговорами не дали потрібного результату, варто все ж звернутися саме до інтернет-ресурсів, де можна спокійно вивчити велику кількість пропозиції від репетиторів, задати питання, прочитати незалежні відгуки й лише потім приймати рішення про подальше знайомство.

Інтернет-платформи створюють атмосферу здорової конкуренції між учасниками, а значить, пропонувати тут будуть дійсно хороший матеріал, висококласну підготовку до іспитів і ефективне засвоєння необхідного матеріалу.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Освіта, наука