Як самостійно вивчити англійську мову

Як самостійно вивчити англійську мову

Арсенал інструментів, доступний сьогодні для вивчення англійської мови, будь то самовчителі, курси, репетитори і додатки, має серйозні недоліки. В більшості своїй, це набір уривчастих знань, перестрибування з теми на тему, схильність прислуховуватись до «побажанням» учнів щось змінити в методиці навчання, особливо, коли учні — дорослі люди.

Система замість хаосу

Заняття структуруються хаотично, а граматика подається нудно. Крім того, в стандартному «англо-пазли» відсутній ще один важливий елемент інформація про логіку мови і культури його носіїв. Навіть найсильніша мотивація нівелюється байдужим ставленням до предмету вивчення. Якщо за мовою, яку вивчаєш, не бачити людей, не цікавитися їхним життям, культурою і традиціями, дуже скоро процес навчання перетвориться на мрутину і зійде нанівець.

Пастки: реклама і «модні тренди»

У рекламі кажуть, як легко і швидко вивчити англійську за допомогою додатків, розмовних клубів, групових занять і занять з репетиторами, оксфордських методик, карток, тестів, відео, музики за 1 місяць, і навіть... за 2 тижні. Такі «вкидання» і загравання не що інше, як брехня. Чесним є розрахунок тривалості навчання в залежності від персональних особливостей і можливостей студента.

Говоріть безграмотно, тільки говорите!

Ще одна помилкова, але широко поширена думка: можна говорити англійською мовою безграмотно головне говорити. І якщо в туристичній поїздці ви згодні виглядати дикунами, кажучи: «Суп, бургер, хочу» і «Номер, кран, вода», то при виконанні професійних обов'язків на своєму робочому місці це виглядає відштовхуюче. Приклад зі сфери послуг. Зараз в Україні набирає обертів медичний туризм. До нас приїжджають не тільки лікувати зуби або робити операції в приватні клініки, а й за послугами
краси. Адміністратори і майстри салонів, персонал клінік в Україні переважно не говорять англійською. Але навіть якщо говорять, то для носія мови це звучить грубо, безграмотно і не толерантно. Тому що нас вчать «просто говорити».

  • Ви хочете постригтися?
  • Do you want to make a haircut?
  • За це треба доплачувати.
  • You need pay more for this
  • Ми не встигнемо зробити вам цю послугу.
  • We will not have time to serve you.

  • Ви хочете постригтися?
  • Would you like to have your hair cut?
  • За це треба доплачувати.
  • We charge for this.
  • Ми не встигнемо зробити вам цю послугу
  • There is no time frame for this service to be done.

Як вчити англійську мову? Всупереч рекламі за підручником

Щоб вивчити мову потрібна працююча, а не модна методологія, чіткий план, хороший підручник англійської мови з системою контролю/самоконтролю і можливість консультуватися з професійним педагогом (не репетитором, і уявіть собі, не носієм мови). Наприклад, самовчитель Дениса Третьякова «English. The 1st sinking. Англійська мова. Перше занурення». Так, це йде врозріз з громадською думкою, нав'язаним освітніми фабриками, але нічого кращого підручника ще не придумали. Якщо людина знаходиться на рівні A1-A2 або B1-B2, то інші методики йому не допоможуть. Це скаже це будь-який професійний педагог. Питання в тому, які це підручники: похмурі, нехай навіть з картинками, з безладно розкиданими темами, поданням граматичного матеріалу, що не пояснює відмінностей в логіці англійської та слов'янських мов, застарілої лексикою або ж це підручник з сучасною методологією, цікавою подачею, аудіо, планом занять, елементами самоконтролю і можливістю задати питання безпосередньо автору.

Вчитися за підручником і з викладачем звучить так «несучасно», але всі сучасні підходи це, швидше, данина моді. Наприклад, на курсах зазвичай викладач пояснює матеріал тільки англійською, хоча у всіх в групі рівень знання мови був початковим. Це підноситься як ноу-хау, насправді ж, така техніка «випливи або помри» спрацює навпаки: багато студентів відчують свою ущербність і опустять руки.

Англійська за серіалами і додатками

Вчити англійську за серіалами і додатками можна тільки як доповнення до основного курсу навчання. Серіали, музика, ролики в YouTube або TikTok лише дозволяють зміцнити існуючий словниковий запас і нахапатися різних прикольних фраз і стійких виразів. Якщо фільм тривалістю 1,5 години дивитися 4 години, постійно зупиняючись і виписуючи кожне слово - перегляд перетворюється на катування. У додатках граматика принципово не пояснюється або пояснюється дуже коряво і поверхнево. Вправ на просунуту граматику немає, мета додатків в кількості кліків, а не в системному, поетапному навчанні грамотної мови.

Скільки років потрібно вчитися, щоб вивчити англійську мову

Від початкового рівня (A1) до рівня, коли ви зможете вільно спілкуватися з носіями мови (B2-C1) потрібно вчитися 2-3 роки. За підручником Дениса Третьякова «English. The 1st sinking. Англійська мова. Перше занурення» шлях від рівня A1 до B2 можна пройти за 9 місяців в інтенсивному режимі і за 12+ місяців в «ледачому» (самостійно + індивідуальні консультації з автором по необхідності). Доповнювати заняття серіалами, радіо або музикою цілком можливо на другому витку «спіралі» (всього в першому підручнику три таких витка).

Що таке трирівнева «спіраль», що нарощує рівень складності, як вирішити проблеми з дисципліною і змусити себе відкривати підручник кожен день, його зміст, діалоги автора з учнями і відповіді на питання читайте на сайті, такому як DenEdSy.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Освіта, наука