Ваша дитина хоче в IT: як вибрати виш

Ваша дитина хоче в IT: як вибрати виш

Вибір вишу для навчання — відповідальний процес. А якщо дитина хоче в IT, важливо одразу враховувати кілька факторів, щоб отримати від навчання якомога більше.

Вибір вишу — це завжди складне завдання як для дітей, так і батьків. Окрім того, що дитина повинна вибрати професію за покликом, завдання старших — допомогти у виборі підхожого ЗВО, де будуть враховані всі потреби та побажання. І головне, щоб навчання надавало актуальні знання, практичні навички та кар’єрні можливості. Аби спростити вибір ЗВО, ми підготували інструкцію «Як вибрати, куди піти вчитися».

Перед сім’єю постає важливе завдання. Треба переглянути всі пропозиції від ЗВО, за можливості відвідати «День відкритих дверей», поспілкуватися зі студентами, проінспектувати студентський гуртожиток та багато іншого.

Таке завдання цього року постало і перед сімʼєю українського ведучого та блогера Олександра Педана — його дочка Лєра скоро має вступати у виш. Так зʼявилася ідея освітнього тревел-шоу «УніверСheck», перший випуск якого можна подивитися на YouTube-каналі «Педан може».

Якраз у першому епізоді ведучі приділили увагу популярній спеціальності: розказали, де в Україні навчають IT-шників, яких роботодавці розбирають, немов гарячі пиріжки.

Чому саме IT?

IT стало популярною сферою, куди багато хто хоче потрапити та тут все логічно. 

Сучасне покоління не хоче прив’язуватися ані до місця роботи, ані до місця проживання. Вони хочуть бути вільними, подорожувати, працювати за своїм графіком з різних країн, добре заробляти. Молодь розуміє, в IT зараз є гроші.

Далі — більше, бо ця сфера розширюється на всі сегменти життя. Тобто, всередині цього напрямку, дуже багато можливостей. За даними всеукраїнського дослідження IT-індустрії «Ukraine IT Report 2021», у 2021 IT сектор збільшився аж на 36%. Але попит серед роботодавців й досі вищий, ніж пропозиція на ринку.

Студенти IT-спеціальностей непогано підпрацьовують ще під час навчання та впевнено розповідають про своє майбутнє!

Від більшості можна почути, що вони хочуть раніше починати практикуватися, бо не довіряють лише теорії. Готові йти на додаткове навчання у приватні школи, щоб швидше здобути практичні навички.

На останніх курсах вони вже мають пропозиції вакансій на повний день. Віддалена робота дозволяє коригувати власний графік, а онлайн-навчання — підлаштовувати розклад, щоб все встигати. Студенти, які поєднують і практику, і навчання, вразили тим, що дуже впевнено говорять про завтрашній день. У якій компанії будуть працювати, скільки планують заробляти. Це круто!

Чи правда, що в IT тільки хлопці?

IT — не про гендер, а про спосіб мислення. Мається на увазі навіть не математичний спосіб мислення. Наприклад, тестувальником може стати той, в кого є наполегливість та посидючість. Зазвичай в університетах переважно хлопців, які навчаються на IT-факультетах. Та ось що цікаво — дівчат на спеціальностях більше, ніж очікувалося побачити. Сміливо можемо сказати, що IT-girl — це тренд, що зростає.

Де краще обрати ВНЗ: в Україні або закордоном?

Не забувайте, що тут ми вдома, а закордоном — чужі люди. Тож не плутайте туризм з еміграцією. Можна працювати в Україні, а заробляти, як в ЄС.

За даними «Ukraine IT Report 2021», Україна є одним з найбільших експортерів ІТ-послуг в Європі. Студенти працюють з іноземними компаніями, але хочуть залишитися жити в Україні. Можна замислитися, чому? А потім подивитися рейтинги заробітних плат, які порівняні з іншими європейськими країнами — наші айтішники заробляють лише в 1,5 раза менше, але жити в Україні у 2-3 рази дешевше, тож порахуйте.

Раджу звертати увагу батькам та студентам, які вибирають IT-спеціальності:

✅ За останніми даними, 54% українських старшокласників хочуть працювати в IT. Тож перше, в чому важливо переконатися, — чи дійсно ваша дитина сама вибрала цей напрямок? Не тому, що це зараз тренд або ви (батьки) так вирішили?

✅ Визначте бюджет на навчання. Звісно, в Києві буде дорожче, на другому місці (за вартістю) будуть Львів, Харків, Дніпро, на третьому — менші міста. Але у мільйонниках і можливостей більше, бо є IT-кластери, які не просто шукають, а стоять у черзі за молодими фахівцями.

✅ Не шкодуйте, знайдіть гроші, щоб вибрати сильніший виш для дітей. Після інвестиції в гарну освіту, вони матимуть більше шансів знайти роботу. Я свого часу шкодував, що в батьків не вистачило грошей на моє навчання в Києві. Звісно, не зупинився, пішов далі, але було важко.

✅ Звертайте увагу на умови навчання, загальний стан будівлі, аудиторій. Обов’язково запитуйте про співпрацю з міжнародними компаніями, договори про партнерство, обладнання для занять.

✅ Про студентське життя розкажуть самі студенти, але його видно неозброєним оком. Соціальні мережі та, навіть, якість і дизайн мерчу підкажуть, наскільки просунутий і сучасний цей заклад.

Як бачите, критеріїв багато — залежить від того, чого ви прагнете. Але один з найпотужніших критеріїв— це великий попит на студентів вишу серед роботодавців.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам