Оформлення дитини в школу в Польщі

Оформлення дитини в школу в Польщі

Друзі, деякі з вас опинились у Польщі, заздалегідь та ретельно плануючи цей переїзд. Багато інших іноземців прибувають до Польщі вимушено, тікаючи від війни в Україні. У кожного своя життєва ситуація, але ми від щирого серця радимо вам не «перечікувати час», поки заробите необхідні гроші чи коли закінчиться війна. А жити тепер, користуючись можливостями, які у вас з'явилися так несподівано.

Хто знає, можливо, все складеться і ви в майбутньому станете громадянином Польщі.

Будуйте своє життя тут і зараз: облаштовуйте побут, влаштовуйтесь на роботу чи навчайтеся новій професії і, звичайно, сміливо відправляйте своїх дітей до польських шкіл.

Адаптація дитини до нового оточення відбудеться набагато швидше, якщо його занурити у польське середовище якомога раніше. Тим більше, що у Польщі здобуття середньої дев'ятирічної освіти — обов'язкове. Тобто будь-яка дитина віком від семи до п'ятнадцяти років, перебування якої на території країни є легальним, зобов'язана відвідувати школу.

До речі, у польських школах через наплив біженців з України (а це зазвичай мами з дітьми) формуватимуться цілі класи для маленьких українців. Тож, діткам буде набагато легше адаптуватися, звикати до нової обстановки та вчитися розуміти польську мову в комфортному оточенні.

Як записати дитину до школи?

Насамперед батькам необхідно орієнтуватися на місце розташування навчального закладу, адже у школі, розташованій поблизу місця реєстрації іноземців, записати дитину на навчання зобов'язані.

Діток беруть на навчання з семи років, а з шести до семи кожен із них має протягом року відвідувати зерувку — старшу групу дитячого садка, де дошкільнят готують до школи.

Далі школяр навчається 8 років за стандартною програмою, після чого має право вибору, де йому здобувати освіту далі: у технікумі, ліцеї, ВНЗ або ж в іншій освітній установі.

Щодо шкіл, то у батьків також є вибір: віддати дитину до державної школи або ж, якщо є така можливість та потреба, до приватної.

Найбільша перевага державної школи — її безкоштовність. Додаткову плату з батьків можуть брати тільки за окремі разові заходи для дітей, навчальні матеріали або книги.

Для запису до державної школи батькам необхідно зв'язатися зі шкільною канцелярією або керівництвом електронною поштою та дізнатися, чи є місце для дитини певної вікової категорії.

Якщо ви маєте базове знання польської мови, можете особисто підійти до школи і поставити всі питання, що вас цікавлять. До речі, через велику кількість біженців з України майже в кожній установі є люди, у яких можна дізнатися потрібну інформацію українською мовою.

Під час надання договору оренди житла, прописки або права власності на нерухомість, де мешкає дитина, її обов'язково зарахують до одного з класів школи, розташованої поряд із житлом іноземців. Якщо вам потрібна допомога з оформленням дитини, перейдіть за посиланням.

Які документи потрібні, щоб записати дитину до школи?

Для запису до школи в Польщі іноземцям знадобляться:

  • Документи, що стосуються майбутнього школяра: свідоцтво про народження, папери з попередньої школи, що підтверджують закінчення ним певної кількості класів, табель або інший документ, де зазначено підсумкові оцінки дитини з предметів, які він вивчав у рідній школі.

Щоб знати, до якого класу зараховувати майбутнього учня, шкільному керівництву необхідно проаналізувати ці папери та провести співбесіду з дитиною, щоб зрозуміти рівень її знань.

Тому важливо мати на руках усі документи, попередньо вийшовши на зв'язок із попередньою школою або ж підготувавши папери заздалегідь.

  • Документи, що стосуються батьків та їхнього легального перебування в Польщі: закордонний паспорт, договір оренди житла (прописка). Окремі школи іноді вимагають робочий контракт.

Документи з рідної країни іноземця потрібно передавати до польської школи перекладеними польською мовою.

Після перевірки паперів керівництво школи забронює за вашою дитиною місце у класі та дасть запрошення на навчання з мокрою печаткою.

Якщо дитині тільки належить в'їжджати до Польщі, вона зможе без проблем перетнути кордон на підставі цього запрошення. Якщо ж дитина уже перебуває у Польщі, вона зможе просто розпочати навчання у зазначений час.

Запис до школи у Польщі

Оптимальним вирішенням завдання щодо запису дитини до школи у Польщі для працюючих батьків стане його делегування надійним компаніям з оформлення документів, наприклад, такій як All Poland Documents.
Компанії враховують всі ваші побажання, перевіряють умови найбільш підходящих шкіл, записують вашу дитину на навчання й надають вам від школи готове дитяче запрошення на навчання.
Якщо у вас немає часу на дзвінки та відвідування навчальних закладів або ж не знаєте польської мови ви можете звернутись до однієї з таких компаній, наприклад All Poland Documents. 


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта за кордоном